Вшанування жертв нацизму

11 квітня світова громадськість відзначила пам’ятну дату – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Учасники проекту «Причорноморський клуб «Пам’ять» в цей день поклали квіти до меморіалу жертвам нацистських переслідувань у Прохорівському сквері м. Одеси.

Сьогоднішні учасники клубу «Пам'ять» це малолітні в'язні концтаборів і гетто, катівень гестапо і сигуранці, діти-остарбайтери, діти народжені в неволі ... Нацисти у роки війни, порушуючи Гаазьку Конвенцію 1907 року про відношення воюючих сторін до дітей, використовували їх працю в концтаборах і на підприємствах. Діти також були донорами і біологічною сировиною для злочинних «медичних експериментів». Понад 56 тис. мешканців Одеси і області було відправлено у фашистське рабство, здебільшого підлітки у віці близько 16 років. Непосильна праця, моторошні умови утримання, побої, знущання самим негативним чином позначилися на їх здоров'ї і тривалості життя.

До того ж і з поверненням додому їх чекали нові тяжкі випробування - багато хто з них пройшов через фільтраційні табори НКВС. Комуністичний режим безпідставно оголосив їх «зрадниками, посібниками ворога, які не гідні уваги і довіри суспільства». Півсотні років вони не мали права проживати в «режимних» містах, поступати в технікуми, інститути та військові училища. Існували й обмеження при прийомі на роботу. Тільки в 2000 р. Законом України «Про жертви нацистських переслідувань» була встановлена історична справедливість щодо цих багато стражденних людей. Проте, дух цих мужніх людей не зломлений - вони продовжують жити і діяти на благо суспільства. Їм потрібно зовсім небагато, всього лише частка уваги, елементарна людська доброта і розуміння. Саме цією благородною справою опікується Причорноморський клуб «Пам'ять», створений  в Одесі за підтримки німецького фонду ЕVZ «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє ».

Після вшанування пам’яті загиблих жертв нацизму у місті, учасники зустрічі приїхали до свого затишного приміщення клубу «Пам'ять» і запалили свічки пам'яті. Перегляд на широкому екрані історичних фотографій змучених, але щасливих облич визволених в’язнів концтаборів навіяв і наших учасників на спогади. Яскравими позитивними емоціями від довгоочікуваного моменту визволення жваво обмінювалися між собою та із присутніми школярами 52-ї загальноосвітньої школи та студентами Одеської академії технічного регулювання та якості – малолітні в'язні концтабору Субач - Анатолій Галентовский, Равенсбрюк - Ганна Блинова, Штудгарт - Ігорь Радічев та ін.

Ці історії нікого не залишили байдужими, молодь із великою шаною та зацікавленістю слухала живих свідків і учасників тих жахливих подій. Такі зустрічі дають молодим людям неоціненний досвід виживання у складних умовах, відповідального відношення до свого життя та подій сьогодення, вивчення  правдивої історії свого народу і своєї родини. Колишні в'язні та остарбайтери згадували не лише страшне минуле, а й моменти, які надихали їх мріяти про майбутнє. Адже щасливе тривале життя дарується лише тому, хто в ньоговіритьіне забуває сторінокісторії, яким не має бути повторення…

Марія Сергачова,
організатор гурткової роботи та культурно-масових заходів
Причорноморського клубу «Пам'ять» м. Одеса
[email protected]