Скорботна і пам’ятна дата 11 квітня

Скорботна і пам’ятна дата 11 квітня
Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів

Історія людства зберігає багато скорботних дат і страхітливих діянь, багато з яких припали на XX століття, що вмістило відразу дві світові війни. Однією з найстрашніших сторінок історії людства стала історія фашистських концентраційних таборів. Концтаборине дарма отримали назву таборів смерті, з 1933 по 1945 рік через них пройшло близько 20 мільйонів чоловік з 30 країн світу, з них близько 12 мільйонів загинули, при цьому кожен п'ятий в'язень був дитиною.

На згадку про загиблих і тих, що вижили щорічно 11 квітня у всьому світі відзначається Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів. Ця дата була обрана і затверджена ООН не випадково. Вона була встановлена в пам'ять про інтернаціональне повстання в'язнів концентраційного табору Бухенвальд 11 квітня 1945 року. Міжнародний трибунал в Нюрнберзі у1946 році визнав, що поневолення мирних громадян іноземних держав, так само як і використання їх праці в примусовому порядку в інтересах Німеччини, було не тільки військовим злочином гітлерівського режиму, а й злочином проти людяності . Непосильна рабська праця, моторошні умови утримання, побої і знущання з боку наглядачів, відсутність медичної допомоги…  самим негативним чином позначалися на здоров'ї, тривалості їх життя і психо-емоційному стані жертв нацизму.

Перший концентраційний табір був створений в Німеччині в березні 1933 року в Дахау. До початку Другої світової війни в концтаборах і в'язницях Німеччини вже знаходилося приблизно 300 тисяч німецьких, австрійських і чеських антифашистів. У наступні роки гітлерівська Німеччина створила на території окупованих нею країн Європи гігантську мережу концентраційних таборів, які були перетворені в місця організованого систематичного вбивства мільйонів людей. Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів, тюрем і гетто. Практичні есесівці створили жахливий конвеєр використання і знищення людей. За їх визнанням, кожен в'язень, тривалість життя якого в концентраційних таборах не перевищувала року, приносив нацистському режиму 1500 рейхсмарок чистого прибутку. Для них концтабори були не тільки джерелом безкоштовної робочої сили, а й в них живих людей використовували для різних досліджень, а потім пускали  увиробничу переробку: людське волосся, шкіру, одяг, коштовності…

Серед всесвітньо відомих сьогодні таборів смерті гітлерівської Німеччини, в яких містилися і гинули десятки і сотні тисяч в'язнів, виділяють Освенцим (Аушвіц) - 4 мільйони в'язнів, Майданек - 1,38 мільйона в'язнів, Маутхаузен - 122 тисячі в'язнів, Заксенхаузен - 100 тисяч в'язнів, Равенсбрюк - 92,7 тисячі в'язнів, Треблінка - 80 тисяч в'язнів, Штуттгоф - 80 тисяч в'язнів. Кількість дітей у віці до 14 років в цих концентраційних таборах становило 12-15%. Десятки тисяч жертв налічували і концтабори, які були створені гітлерівцями на території СРСР - Саласпілс, Алітус, Озаричі, 9-й форт Каунаса. Проектна потужність знищення тільки в одному концентраційному таборі Освенцим становила до 30 тисяч людей на добу.

До одного з найбільших нацистських концтаборів ставився і Бухенвальд, в якому було знищено понад 56 тисяч осіб 18 національностей, в тому числі 19 тисяч радянських військовополонених.

11 квітня 1945 року в'язні Бухенвальда, які дізналися про підхід до табору військ союзників, організували успішне повстання, обеззброїлиі захопили в полон близько 200 охоронців табору. Повсталі в'язні Бухенвальда врятували себе від знищення, тому що напередодні вже був відданий наказ про фізичне винищення всіх ув'язнених табору.

Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концентраційних таборів відзначається у всьому світі пам'ятними заходами, поминанням загиблих громадян і поклонінням їх пам'яті, покладанням квітів до місць масового поховання та могил жертв фашизму. Зберігаючи пам'ять про ті страшні події і віддаючи шану загиблим і тим, хто вижив у тому пеклі ми укріпляємо надію, що подібне в людській історії не повториться.