Фінальний змістовний звіт по проекту «Інтеграція дітей ВПО «Ми Єдині» в Одеській області, виконаному ГО «Асоціація «Ренесанс Одеси»

Проект ГО «Асоціація «Ренесанс Одеси» «Інтеграція дітей ВПО «Ми Єдині» в Одеській області

За фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проекту «Нова оселя: інтеграція та психосоціальна підтримка внутрішньо переміщених дітей у м. Києві та Одеській області».

ФІНАЛЬНИЙ ЗМІСТОВНИЙ ЗВІТ

Додатки до фінального звіту (Перехід здійснюється за умови відкриття повної версії даного звіту по вкладці "Детальніше" )

1. ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ

Термін дії проекту

1 лютого – 31 травня 2017 р.

Загальна кількість дітей та їх сімей, охоплених всіма заходами проекту

320

З них – кількість дітей з числа ВПО

129

З них – кількість найбільш уразливих

35

Загальна кількість хлопчиків та дівчат, охоплених заходами проекту

68 хлопчиків і 61 дівчина.

2. ДІЯЛЬНІСТЬ ТА РЕЗУЛЬТАТИ

2.1. Коротка інформація про конкретну ціль, кожен захід / діяльність, що планувалися та були фактично здійснені впродовж терміну реалізації проекту, а також отримані результати та продукти у таблиці нижче:

2.2. Інформація щодо змін у проектній роботі.

До роботи за проектною програмою були залучені діти військовослужбовців ВМС України – переміщені в Одесу у зв’язку із окупацією Криму.

Додатково 28 дітей ВПО, за пропозицією партнерів проекту із реабілітаційного табору «Лісова застава», отримали 10-ти денну психореабілітаційну програму у таборі.

20-ть дітей ВПО - переможців районних конкурсів замість запланованих 2-х культурно-ознайомчих заходів в Одесі отримали більш широку програму ознайомлення з культурою і традиціями Одеси: екскурсія історичною частиною Одеси, прогулянка і обід на морському узбережжі, відвідування дельфінарію «Немо», Військово-історичного музею. Парку атракціонів, Музей сучасного мистецтва та участь у фестивалі середньовічної культури.

2.3. Опис і приклади ризиків і труднощів, з якими стикалась команда проекту під час роботи та як вони були вирішені:

2.3.1. Соціальна апатія і зневіра дорослих ВПО у можливостях якісної адаптації своїх дітей у місцевих спільнотах. Подолана шляхом детального обговорення проблем і планування можливостей їх вирішення, а головне - шляхом спільного виконання культурно-ознайомчих і психореабілітаційних проектних заходів, із залученням батьків ВПО, інших дітей та місцевих активістів до активної співпраці.

2.3.2. Короткий термін здійснення проекту. Вирішено шляхом інтенсифікації роботи та активної співпраці з Центрами дитячої і юнацької творчості, керівниками закладів культури та місцевих органів влади.

2.4. Найбільші досягнення проекту і порівняння отриманих результатів з очікуваними:

2.4.1. Діти ВПО, завдяки участі у проектних заходах, особливо після реабілітації в таборі «Лісова застава» та участі у регіональній виставці, суттєво розширили коло свого спілкування, подружились, суттєво знизилась психологічна напруга в сім’ях цільової групи.

2.4.2. У батьків дітей ВПО з’явилась довіра до громадських проектних ініціатив та бажання спільно знаходити рішення проблем.

2.4.3. Органи влади в 4-х районах області на практичному прикладі проекту побачили можливості вирішення багатьох проблемних питань дітей ВПО, навіть без використання  значних бюджетних коштів. У них з’явилась зацікавленість в підтримці подібних проектів.

3. ІНФОРМАЦІЙНИЙ СУПРОВІД

Вид медіа

Посилання
(лінк, дата виходу / публікації / передачі)

Друкована преса

Газета Біляївського району «Південна зоря» № 8 від 4.02.17 р. стаття «Підтримка дітей зі сходу»

Газета Березівського району «Степовий маяк» № 9 від 4.02.2017 р. стаття «Інтеграція дітей ВПО»

Газета Болградського району «Панорама» 24.02.17 р. «Проект для детей и их родителей»

Соціальні мережі

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=346701205747732&id=100012235658014

Інтернет-видання

Офіційний сайт Ізмаїльської міської ради: http://www.izmail-rada.gov.ua Стаття від 17.02.2017 «Измаил принимает участие в проекте "Мы едины" »

Офіційний сайт Одеської міської ради: http://omr.gov.ua/ru/news/96349/ « Дети переселенцев в Одессе рисовали свое будущее »

4. СПІВПРАЦЯ

Проект виконано у тісній співпраці із державними адміністраціями Березівського, Біляївського, Болградського і Ізмаїльського районів Одеської області, Березівським, Біляївським і Ізмаїльським Центрами дитячої і юнацької творчості, Центром реабілітації дітей ДЦП (Холодна Балка Біляївського району), Болградським Центром соціально-педагогічної і психологічної реабілітації. Зазначені районні установи, після проведення ознайомчо-методичних захадів на місцях та за повсякденної координації адмінгрупою проекту, на місцях у районах виконали проектні заходи соціально-психологічної адаптації і культурного розвитку дітей ВПО у віддалених від центру населених пунктах. Адміністрація проекту  забезпечувала постійну консультаційну, організаційну, методичну і психологічну підтримку роботи в районах, а також проведення спільних заходів: відправки дітей ВПО у табір «Лісова застава», підготовки та проведення регіональної виставки дитячого малюнку в Одесі, організованого 2-х денного відпочинку 20-и дітей ВПО – переможців районних конкурсів в Одесі та відвідування ними культурно-розважальних і пізнавальних закладів міста.

В ході реалізації проекту були встановлені партнерські відносини:

  • З Березівською, Біляївською, Болградською і Ізмаїльською РДА підписані Меморандуми про співпрацю та налагоджені добрі ділові стосунки.
  • Залучені до співпраці місцеві ветеранські організації та національно-культурні товариства.
  • Фінальні заходи проекту виконані за активної підтримки Приморської райдержадміністрації, що сприяло розширенню культурно-розважальної програми і залученню до висвітлення заходів проекту ЗМІ.
  • Мережа магазинів АТБ-Маркет надала для дітей ВПО приладдя для малювання.

Громадські організації і установи в районах, залучені до активної співпраці по інтеграції дітей ВПО, що  отримали у ході виконання проекту суттєву організаційну та методичну підтримку, в подальшому продовжать роботу із цільової підтримки дітей ВПО на місцях за організаційно-методичної підтримки ГО «Асоціація «Ренесанс Одеси».

Керівник проекту Вітана Овчаренко

31 травня 2017 року

ДОДАТКИ ДО ДАНОГО ФІНАЛЬНОГО ЗВІТУ

Додаток 1. Відгук про враження від участі в проекті одного з його учасників

Додаток 2. Відгук про результати виконаного проекту з боку Інституту військово-морських сил
Національного університету «Одеська морська академія»

Додаток 3. Презентація ходу виконання і результатів виконаного проекту

Вищезгадана презентація розміщена в даному фінальному звіті у вигляді відповідної фотогалереї нижче: