Чорнобиль – ядерна катастрофа ХХ сторіччя

“Чорнобиль – ядерна катастрофа ХХ сторіччя” - саме під такою назвою в Військово-історичному музеї Оперативного командування «Південь» на честь Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції 14 грудня 2016 року відкрили оновлену експозицію присвячену участі воїнів округув ліквідації наслідків катастрофи. До експозиції увійшли особисті речі, фотографії тих людей, які ціною свого здоров'я та життя боролися з невидимим ворогом, як тоді називали радіацію. Більшість зібраних матеріалів присвячено 262-му Окремому механізованому полку Цивільної оборони Одеського військового округу, в завдання якого входила відкачка радіоактивної води безпосередньо з-під зруйнованого реактора 4-го енергоблоку ЧАЕС.

26 квітня 1986 року в результаті вибуху на Чорнобильській атомній станції, яка розташована в 130 км від Києва, в атмосферу було викинуто майже 4 тони уранового палива U235 і продуктів його розпаду. Аварія понівечила життя більше 3,2 мільйонів людей (із них 1,1 млн. - діти) і викликала величезні економічні збитки. Загальні витрати на боротьбу із наслідками Чорнобильської катастрофи склали понад 140 млрд. дол.

США. Площа забруднення сільськогосподарських угідь України сягає 3,5 млн. га, а лісів - 1,5 млн. га. Катастрофа зруйнувала самобутню етнографічну культуру цілих районів, 163 тис. жителів довелося переселяти у віддалені райони України. Сталася найбільша в історії людства екологічна і технологіч на катастрофа.

Для ліквідації наслідків катастрофи у найкоротші терміни була сформована ціла армія, до складу якої увійшли військовослужбовці, міліціонери і працівники цивільних служб. «Ліквідатори» (в цілому близько 600 тис. чоловік), займалися будівництвом укриття, знезараженням території навколо реактора і іншими небезпечними роботами. Саме «ліквідатори» прийняли на себе найважчий удар, пожертвувавши своїм здоров'ям. У числі перших для ліквідації наслідків аварії прибув 262 окремий механізований полк ЦО Одеського військового округу.

Згадуючи події 30-ти річної давнини, генерал-лейтенант у відставці Микола Шмаль розповів про роботу військовослужбовців Одеського військового округу щодо дезактивації 4-го енергоблоку та населених пунктів у 30-кілометровій Чорнобильській зоні. Військові різних спеціальностей віддано і сумлінно виконували небезпечні завдання. Кожен з них робив важливий внесок у загальну справу. Завдяки мужності військовиків, вдалося в найкоротші терміни ліквідувати численні серйозні загрози.